nedjelja, 16. prosinca 2018.

Zašto osuđujemo?

Život me naučio jednu veliku lekciju, a to je da...


nikada ne treba osuđivati druge jer ne možemo znati što im se događa u životu i koja je pozadina njihova ponašanja. Je li moguće baš nikada ne osuđivati? Naravno da ne. Svi smo mi ljudi, svi to ponekad radimo, ali važno je razumjeti i iskopati (obožavam ovu riječ) odakle to osuđivanje dolazi.

I ja to radim. Doduše, manje nego prije, ali radim. Osuđujemo ljude sudeći po njihovom oblačenju, pogledu, čarapama, jednoj "krivoj" riječi. Osuđujemo ne znajući da hoda u pidžami jer su ga pijani roditelji istjerali iz stana. Ne znamo da je "krivi" pogled ili riječ rezultat njihova bola, ne znamo da nosi različite čarapa jer se obilježava Svjetski dan osoba s Down sindromom. Ne znamo, a osuđujemo. Jesam li sve ovo u prethodnih par rečenica izmislila? Jesam, a što ako je ipak istina?

Mama mi je jednom rekla rečenicu koja mi se tako duboko otisnulo u pamćenje da ju, vjerujem, nikada neću moći izbrisati; "Ako nemaš ništa lijepo za reći, onda šuti". Doduše, ne slažem se u potpunosti s tom izjavom, ali svakako će poslužiti tekstu. 

Ako nas netko gazi, ako izravno ili neizravno utječe na nas ne trebamo šutjeti. Nikada. Ali nadrkana teta iz Konzuma ne utječe na nas. Možda je nadrkanoj teti dijete sinoć završilo u bolnici, a ona mora raditi da ne dobije otkaz jer bivši muž ne plaća alimentaciju. Možda. Ali ako će vas to 'možda' spriječiti da nadrkanoj teti iz Konzuma kažete "odjebi" - iskoristite ga. I sljedeći put kada naletite na osobu koja zaslužuje odjebi, sjetite se "Ako nemaš ništa lijepo za reći, onda šuti".

(ako ta osoba izravno ili neizravno utječe na vas - "odjebi" je u redu)

Možda je dobio otkaz, možda ju je ostavio dečko, možda mu je nastala poplava u kući, možda joj nitko nije čestitao rođendan. Možda, možda, možda. Krenimo s tim, jer 
ako želimo da nas netko razumije, moramo prvo razumijevanje dati. 

I za kraj, zašto osuđujemo? 
Svatko iz svojih razloga. Vi ćete svoj morati iskopati.

Broj komentara: 14:

  1. Ovo je jedna od najbitnijih tema o kojoj bi svako trebalo da razgovara sa samim sobom! Ti si sve predobro napisala i predstavila i u potpunosti se slažem sa tobom. Smatram da čovek koji je srećan, i zadovoljan sobom i svojim životom nema nikakve potrebe komentarisati i osuđivati druge ljude. Nezadovoljstvo drugima proizlazi iz sopstvenog nezadovoljstva. Odličan post, svaka čast!

    Welcome to my blog 💖

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti puno na divnom komentaru, drago mi je da ti se sviđa! :)

      Izbriši
  2. Divan tekst.Mame su ipak u pravu , kako tvoja tako i moja.I treba slediti taj primer.Upstalom ako i se i ne može slediti bolje je okrenuti se i otici.Ljude treba tretirati onako kako ti zelis da budeš tretiran. Pogledajmo se svi u ogledalo i prvo osudimo sebe same pa potom druge.Za sobom ponekad ne vidimo gredu ali za drugima vidimo slamku.Do sledeceg čitanja.

    OdgovoriIzbriši
  3. Odlican post i zaista se slazem sa tobom!!! Svi mi u neku ruku imamo predrasude i osudjujemo Ali se treba truditi da to suzbijemo! 😃

    PajaMala.blogspot.com

    OdgovoriIzbriši
  4. Tekst je fantastičan, jedan od najboljih koje sam u posljednje vrijeme pročitala. Zaista sam oduševljena njime. I slažem se, nikada ne znamo šta neko nosi u sebi i kako je njemu zapravo. Iako nam neko zbog neke sitnice ostavlja loš utisak, ne trebamo ga definisati tako i ne potruditi se razumjeti osobu. Svaka čast.❤️

    sweet-dreams-14.blogspot.com - novi post

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti od srca na divnom komentaru, drago mi je da ti se sviđa ❤️

      Izbriši
  5. Ovo je stvarno tema koja me uvek natera na razmišljanje, odlično si napisala ovaj post i dotakla si suštinu i sigurna sma da je i na ostale ostavio ovako jak utisak kao na mene.
    Slažem se sa svim što si rekla pogotovo sa delom ako želimo da nas neko razume, moramo prvo razumevanje dati... To mi je omiljena rečenica iz celog posta <3 <3 <3 <3 <3


    Boomy's Place

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti puno na divnom komentaru! :) šaljem zagrljaje ♥

      Izbriši
  6. Jako si lijepo ovo napisala i potpuno si u pravu.
    Voljela bih da svi razmisljaju ovako :(
    Srecna Nova godina ♥

    Following you, would you like to follow me back?
    My blog

    OdgovoriIzbriši
  7. I completely agree with you! Would you like to follow each other? If the answer is yes, please subscribe on my YouTube channel and left comment & I'll follow you back on your blog.
    Blog - http://www.exclusivebeautydiary.com/search/label/en
    YouTube – https://www.youtube.com/watch?v=YdX-b4gNzEE

    OdgovoriIzbriši